Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
27 NİSAN Cumartesi 15:13

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden Halk Sağlığına Yeni Bir Destek: Diyabet Sensörü Programı

Halk sağlığı alanında önemli çalışmaları bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi, yeni bir projeyi daha hayata geçirerek LGS ve YKS’ye hazırlanan Tip-1 Diyabet hastası öğrencilere yönelik ‘Diyabet Sensörü Destek Programı’nı başlattı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 15-03-2024 14:49
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden Halk Sağlığına Yeni Bir Destek: Diyabet Sensörü Programı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, halk sağlığı alanında önemli projelere imza atmayı sürdürüyor.

Daha önce SMA Tarama Testi gibi önemli projeleri hayata geçiren ABB Sağlık İşleri Daire Başkanlığı, şimdi de Tip-1 diyabet hastaları için harekete geçti.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) ile Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan Tip-1 diyabet hastası öğrenciler için başlatılan Diyabet Sensörü Destek Programı’nın tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Mansur Yavaş’ın katılımıyla ABB Konferans Salonu’nda gerçekleşen Diyabet Sensörü Destek Programı’nın tanıtım toplantısına, diyabet konusunda faaliyet gösteren vakıf ve derneklerin yöneticileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler ve aileleri katılım sağladı. 

 

“GÖZÜMÜZ SÜREKLİ ‘NEREDE, KİME NASIL DESTEK OLABİLİRİZ’DE”

“Belediyecilik sadece asfalt ve kaldırımdan ibaret değildir” sözleriyle konuşmasına başlayan Yavaş, “Bunları zaten fen işleri bir şekilde planlayıp yapıyor. Kanunda şöyle tarif ediliyor; ‘Doğumundan ölümüne kadar kentte yaşayan insanların tüm ihtiyaçlarıyla ilgilenir.’ Bu ihtiyaç sağlık olur, sosyal destek olur, esnafın işini geliştirmesi olur, iş adamının işini geliştirmesi olur. Ankara'da yaşayan herkesin, kendi bulunduğu gruba göre onların daha konforlu, daha rahat yaşamasını sağlamaktır. Bizim gözümüz sürekli ‘Nerede, kime, nasıl destek olabiliriz?’de. Çocuklarımızın diğer yaşıtları gibi eşit bir şekilde eğitim alması, herkesin aynı şekilde sağlık hizmetlerinden yararlanması gibi konulara sürekli el atıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

NİKÂH İÇİN BAŞVURAN HERKESE ZORUNLU OLARAK SMA TESTİ

Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce SMA tarama testi yaptıklarını hatırlatan Yavaş, “Daha sonra Sağlık Bakanlığı da bunu gündemine aldı. Ancak görüyoruz ki hâlâ her gittiğimiz yerde SMA hastalarının aileleri bizden destek istiyor. En azından kendi yetkimizi kullanarak belediyemizden nikâh talebinde bulunan herkesi zorunlu olarak SMA testine gönderme kararı aldık. SMA testini yaptırmayanlara ‘Nikâh kıymıyoruz’ diyeceğiz. Böyle bir zorunluluk yapalım. Çünkü Sağlık Bakanlığı yapmasına rağmen maalesef aileler bu konuda biraz ihmalkâr davranıyor” diye konuştu.

Sosyal destek alan 30 yaş altındaki kadınlara ücretsiz olarak HPV aşısı da yapacaklarını da belirten Yavaş, diyabet sensörü destek programına ilişkin şunları kaydetti:

“Belki çok başarılı bir öğrencimiz sadece diyabet nedeniyle sınavda güçlük çekiyor. Bu nedenle onlara da bu şekilde destek olarak en azından bir probleme daha destek olmak istiyoruz. İşte belediyecilik budur, sosyal belediyecilik budur. Emeklilerin problemi varsa onlara koşmak. Başka hangi grubun problemi varsa onlara koşmak gerçek belediyeciliğin bu olduğunu düşünüyorum.”

 

“UMUYORUM BU UYGULAMA TÜRKİYE’DE ÖRNEK OLUR”

Ankara'da 2 bin 500 civarında diyabet hastası öğrenci bulunduğunu belirten Yavaş, “İnşallah onların da diğer yaşları gibi eşit bir şekilde, sağlıklı bir şekilde sınava girmelerini sağlayacak sensörleri dağıtmış oluyoruz. Bu konuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Umuyorum bu uygulama Türkiye'de bir örnek olur ve Türkiye'de hemen hemen bütün belediyeler ve sağlık kuruluşları, valilikler, kaymakamlar bu konuya el atar diyorum” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 

ÜNSAL: “AMACIMIZ ÇOCUKLARIMIZIN BAŞARILI OLMALARINA KATKI SAĞLAMAK”

Sağlık İşleri Daire Başkanı Mustafa Ünsal da LGS ve YKS’ye hazırlanan Tip 1 diyabet rahatsızlığı yaşayan öğrencilere sensör dağıtımı için bir araya geldiklerini belirterek, “Projemizin amacı sınava girecek çocuklarımıza sınav esnasında şeker ölçümü için zaman kaybetmeden ölçümlerini yapabilmeleri ve başarılı olmalarına katkı sağlayabilmektir. Proje kapsamı Büyükşehir Belediyemizden sosyal destek alan ve ödeme güçlüğü yaşayan ailelere mensup Tip 1 diyabet rahatsızlığı olan çocuklarımızdır” dedi.

 

5 YIL BOYUNCA HER YIL SINAV DÖNEMİNDE DAĞITILACAK

Projeyi gerçekleştirirken ortak akıl ve birlikte yönetme ilkesiyle hareket ederek, diyabet konusunda Ankara'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olduklarını belirten Ünsal, “Bu proje kapsamındaki, önümüzdeki aylarda LGS ve YKS’ye girecek ve ödeme güçlüğü bulunan 100 öğrencimize diyabet kiti dağıtımını yapacağız. Bu dağıtımdan önce çocuklarımıza ve ailelerine sağlık personelimiz tarafından gerekli eğitimler verilecektir. Dağıtım işi önümüzdeki 5 yıl boyunca her yıl sınav döneminde devam edecektir” diye konuştu.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR