Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
28 NİSAN Pazar 13:02

BAŞKAN GÜRKAN, “ÇALAR SAAT”İN KONUĞU OLDU

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye’nin en çok izlenen haber programlarından İlker Karagöz ile “Çalar Saat”in konuğu oldu. FOX TV’de canlı yayında İlker Karagöz’ün sorularını yanıtlayan Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye’nin ve Edirne’nin ekonomisine dikkat çekerek, 1 Nisan’dan sonra Türkiye’de ekonominin tamamen duracağını söyledi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-01-2024 12:44
BAŞKAN GÜRKAN, “ÇALAR SAAT”İN KONUĞU OLDU

Türkiye’de hayatın çok zor olduğunu belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’nin diğer illere göre biraz daha avantajlı bir durumda olduğunu söyledi. Edirne’nin hem Yunanistan’a hem de Bulgaristan’a sınır olduğunu ifade eden Gürkan, “Edirne, Türkiye’nin İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist alan 3. ili. Yılda yaklaşık 6 milyon turistimiz geliyor. Bunların 1-1,5 milyonu Bulgar vatandaşları. Bundan 10 yıl önce 1’e 1 olan Bulgar Levası, şuanda 17 TL noktasına geldi, bu korkunç bir rakam. Bulgar vatandaşları geliyor, bir toptancıya ya da markete giriyorlar,  bütün serileri, rafları boşaltıp çıkıyorlar. Bu baktığımızda Edirne ölçeğinde iyi gibi, keyifli gibi ama bir taraftan da ülkenin ekonomisinin nereden nereye geldiğini, ülkenin ekonomisinin nerden nereye evirildiğini gösteriyor. Bir Belediye Başkanı olarak şunu söylüyorum; ekonomik olarak iyi günler. Sürpriz paket 1 Nisan’da açılanacak. Şuanda korkunç bir baskı var. Bütün ekonomistlere baktığımızda döviz kurunun aşağıda tutulduğunu, baskılandığını görüyoruz. 40 yılını bu işlere vermiş bir yönetici olarak da 1 Nisan’da her şeye şimdikinin 10’larca, belki de 100’lerce kat artışlar geleceğini ve ekonominin tamamen duracağını öngörüyorum” ifadelerine yer verdi.

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA YÜZDE 62,3 ORANINDA ZAM

Edirne Belediyesi’nde çalışan sendikalı işçilerle 2 yılda bir toplu sözleşme yaptıklarını, en son toplu sözleşmenin ise 9 ay önce gerçekleştirildiğini belirten Gürkan, “ En son toplu sözleşmeyi 9 ay önce yaptık. Geçtiğimiz Cuma günü 3. kez toplu sözleşme yaptık. 9 ayda 3 ek protokol yaptık. Asgari ücret yüzde 49 attı, biz yüzde 62.3 oranında en düşük maaşı arttırdık. Edirne Belediyesi’nde en düşük maaş 24 bin 75 TL, bekar ve çocuğu olmayan en düşük işçinin alacağı maaş, ikramiye falan hariç.  Yüzde 62.3 oranındaki artış, bir yönetici olarak bizi memnun ediyor mu? Etmiyor. Onlara da yetmediğini biliyorsunuz. Bizim verdiğimiz ücret yoksulluk sınırını karşılamıyor. Evet, bütçeye bir yük bindiriyor. Bazı konularda tasarrufa gitmek zorunda kalıyoruz. Yüzde 62,3 oranında zam vermemize rağmen ‘Oh’ demesini sağlamıyor. Ucu ucuna belki geçinmelerini temin edecek, durum bu” dedi.

EDİRNE BELEDİYESİ’NDEN ÖĞRENCİ LOKANTASI

Edirne İMECE hakkında da bilgiler veren Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bir elin verdiğini, diğer el görmeyecek, anlayışa uygun olarak, yaklaşık 25 bin vatandaşımıza Edirne İMECE vasıtası ile ulaşıyoruz; gıda, giysi, okul kıyafeti, kitap, kırtasiye yardımı yapıyoruz. Vatandaş o kadar yokluk içerisinde, o kadar geçim derdinde ki ne yaparsanız, yapın yetiştiremiyorsunuz. Korkunç bir işsizlik var. İş bulamıyor insanlar, iş bulsalar da maaş geçinmelerini sağlamıyor. Edirne’de 1+1 evin kirası 12 bin TL’ye çıkmış durumda. 17 bin TL asgari ücret alan bir insan, 12 bin TL’sini kiraya verirse, ne yiyecek, ne içecek, sosyal aktivitelerden bahsetmiyorum bile. Öğrencilerin durumu ise çok zor. Birçok öğrenci part-time işlerde çalışmak zorunda kalıyor, biz biraz katkı yapıyoruz. Şimdi İstanbul modelini örnek alarak,  bir öğrenci lokantası açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

VATANDAŞLARIMIZI DAHA GÜVENLİ BİNALARDA OTURTMAK İSTİYORUZ

Edirne’nin 4. derece deprem bölgesi olduğunu ve bu konuda da gerekli önlemleri aldıklarını belirten Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne’deki tüm toplama alanlarının belirlendiğini, işaretlendiğini ve vatandaşlara bildirildiğini söyledi.

İstanbul Maltepe ile partner belediye olduklarını, İstanbul’da deprem olması halinde Edirne Belediyesi’nin ekiplerinin anında Maltepe’ye hareket edeceklerini belirten Gürkan, “Bizim itfaiye ekiplerimiz ve arama kurtarma ekiplerimiz Maltepe Belediyesi’nin bütün ekipman, araç- gereçlerinin nerede olduğunu biliyor, anahtarlarını biliyor. Buradaki çalışanlar depremden etkileneceği için biz gelip, onların araçlarını da kullanılabilir durumda olanları da kullanarak buradaki depreme müdahale edeceğiz. Edirne merkez 4. dereceden deprem kuşağında, bu anlamda çok negatif bir durumda değiliz. Güney bölgelerimiz yani bizim Enez, Keşan ilçelerimiz daha deprem kuşağına yakın bir bölgede. Ama biz bununla ilgili tüm tedbirleri aldık. Çalışmaları yaptık, yapıyoruz. Bizim de yapı stokumuzda artık eskimiş, depreme dirençsiz duruma gelmiş olan yapılarımızı tespit edip, bu yeni Kentsel Dönüşüm Yasasıyla da Bakanlık, izin verirse bir an önce yapı stokumuzu yenileyerek daha güvenli binalarda vatandaşlarımızı oturtmak istiyoruz” dedi.

ÖN SEÇİMDE KİM ÇIKARSA ARKASINDA DURURUZ

Edirne Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu belirten Başkan Gürkan, “Sayın Özgür Özel’in 4 ve 5 Kasım’da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı seçilmesinde en büyük etken halkın talebiydi. Cumhuriyet Halk Partisi delegeleri, ben de bir delegeyim. Delegeler halkın bu değişim talebine kulak vererek, kurultayda değişimi gerçekleştirdiler. Ve 3-5 Kasım’dan bu yana baktığınızda da anketlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nin oyu 5-6 ile 8-9 puan arasında yükselişe geçti. Bunu Edirne’de de görüyoruz, Ankara’da da görüyoruz, tüm Türkiye’de de görüyoruz. Bizim Genel Başkanımız, Genel Kurultayda şunun sözünü verdi; istenen her yerde, örgütün istediği her yerde ön seçim yapacağız, dedi. Biz her yerde, her aşamada, her konuda ön seçim isteriz ki ben 2011’de de ön seçimle milletvekili olmuş, bir CHP’liyim. O yüzden şimdi de, yine bugün atansam bile yine de ön seçimle gelmek isterim. Geçtiğimiz cumartesi günü bizim en büyük ilçemiz Keşan ilçemizde ön seçim yaptık, halk heyecanlı, örgüt heyecanlı. Ön seçim biz de aslında örgütü bir araya getirmenin, halkı bunun içine katmanın, bir heyecan yaratmanın en önemli aracıdır. Ve bakın istatistiki olarak da biz nerelerde ön seçimler yapmışsak, orada yerel ya da genel seçimlerde oylarımız mutlaka artmıştır. Trakya denetmeni Baki Aydöner arkadaşımız var; parti meclisi üyesi arkadaşımız var. Bu süreçte tuttuğu raporlarda Trakya’da ön seçimlerin yapılmasını istemişti. Şimdi 7 Ocak’ta Kırklareli ilimizde olacak dolayısıyla bizimde adaylar olarak, aday adayları olarak böyle bir talebimiz var. Umarım genel merkez, parti meclisi uygun görür ve ön seçimde kim çıkarsa, ön seçimden onun arkasında durarak yerel seçimlerde tekrar Edirne’de, belediyeyi kazanarak yolumuzda devam ederiz” dedi.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR