Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
25 NİSAN Perşembe 21:58

BİRECİK, BU BİLGİ SİZİ ÇOK ŞAŞIRTACAK.!

Kanuni Sultan Süleyman Döneminde Fransa Kralı 1. Farnçois tarafından Osmanlı ya Fransız büyük elçisi olarak Jean Chesneau'nun yazdığı seyahatnameden Urfa ile ilgili bilgi de yer almaktadır.

KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 29-11-2017 01:13
BİRECİK, BU BİLGİ SİZİ ÇOK ŞAŞIRTACAK.!
"

Jean Chesneau; seyahatnamesindeki Birecik kısmında şunları yazmaktadır: Urfa’dan sonra Birecik’e (BİRSİNA) geçerler; Birecik’le ilgili “üç günlük mesafede Fırat’ın kıyısında küçük güzel bir kasaba olduğunu söyler, Birecik’te çok sayıda tekne olduğunu söyler ve Kanuni Sultan Süleyman’ın ordusunun kayıklarla nehri geçmek için üç gün orada kaldığını söyler. Ve ardından Halep’e doğru geçerler.

Seyahatnameyi okuyunca Birecik tersanesinin ve Birecik tophanesinin aşağı yukarı bu tarihte yapıldığını anlıyoruz, çünkü aşağı yukarı Birecik Tersanesi: Birecik tersanesinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber XVI. asrın ilk yarısında faaliyette olduğu anlaşılmaktadır 

Dr. Hagop Beshlian, president of the Urfa branch, in traditional dress./(Türkçe açıklaması) Urfa şubesi başkanı Dr. Hagop Beshlian, geleneksel kıyafetlerde

ESKİ BİRECİK..

Birecik Kuzeyde Halfeti, kuzeydoğuda Bozova, doğuda Suruç, batıda Karkamış ve Nizip (Antep) ile güneyde ise Suriye'nin Aynelarap iyerlesim birimi ile 28 kilometre sınır komşusudur.
Denizden yüksekliği 340 metre olan Birecik, etrafı Fırat’a dayanan dağlar ile, yarım daire şeklinde çevrilmiş bir ovanın merkezini teşkil etmektedir. Kaza'dan itibaren Fırat nehri sarp, dağlık araziden kurtularak geniş düzlüklerde güneye doğru akışını sürdürür. Şehir geçmiş tarihi içinde Fırat nehri üzerinde ulaşımın başlangıcında, bir iskele görevini görmüştür. Kaza karayolu ulaşımında da geçit veren stratejik bir noktada bulunmaktadır.

Birecik, yüzey şekillerinin elverişliliği ve Fırat Irmağı kenarında önemli bir köprübaşı olması nedeniyle, eski çağlardan beri çeşitli yerleşmelere sahne olmuştur. 2. bin yıllarda Hititler'in elinde bulunan yörenin o sıralardaki adının Birthe olduğu söylenir. İÖ 9. yüzyılda Asurların eline geçen Birecik, daha sonra sırasıyla Pers, Mekadonya, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşadı. 780’de Arap işgaline uğradı. 11. Yüzyıl sonralarındaki Selçuklu isgalinden sonra yeniden Bizans’ın eline geçti. Artuklu, Eyyübi, Akkoyunlu ve Karakoyunlu dönemlerini, 1502’de başlayan Safevi egemenliği izledi. Birecik 1517’de Osmanlı Turkleri'nin istilasi ile Osmanli topraklarina katildi.

1915 yilindan once Birecik Kazasin 'da, 2 yerlesim birimine bagli olarak 1.600 Ermeni yasiyordu,bolgede Ermenilere ait 2 kilise bulunmaktaydi.

 

 

Eski Birecik

HABER SALİH DARICI


 

 

Salih Darıcı

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR