Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
27 NİSAN Cumartesi 23:06

Covid Tek Başına Yetmedi! Şimdi Üçü Bir Arada

Koronavirüs pandemisi ve maymun çiçeği kabusu sonrası korkutan salgın haberleri gelmeye devam ediyor. Üç virüs birleşti, İngiltere’de yeni bir kabus daha baş gösterdi.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 22-12-2022 19:49   Güncelleme : 22-12-2022 22:08
Covid Tek Başına Yetmedi! Şimdi Üçü Bir Arada

Ülkede Strep A enfeskiyonu vakaları artarken, bir ilkokul öğrencisinin hastalığa yenik düşmesi ile ölü sayısı 8'e yükseldi. Yetkililerden art arda uyarılar gelirken, son dönemde solunum yollarında 'üçlü virüs' olarak bir arada görülen bir salgın da patladı. Uzmanlar insan vücudunu sarsan bu virüsle ilgili ‘ölümcül’ açıklaması yaptı.

Üst solunum yolu hastalıkları dendiğinde akla ilk ‘influenza A’ yani ‘grip’ geliyor. Ancak solunum yolu rahatsızlıklarına yol açan tek virüs grip değil. Okul çağındaki çocuklarda görülen, solunum yoluyla hızlı bir şekilde bulaşan ve yetişkinlerde de rastlanılan RSV (Solunum sinsityal virüsü) de en az grip kadar bulaşıcı bir virüs…

Yapılan uluslararası analizlere göre, dünyada 'triple epidemi' yani 'üçlü salgın' adı verilen; Covid-19, grip ve RSV virüsünün bu kış çok ciddi şekilde artış göstermesi bekleniyor. Bu üç virüsteki salgının artmasına bağlı sağlık sistemlerinde zorlanmaların yaşanacağına yönelik analizler de bulunuyor.

Havaların soğumasıyla grip vakalarında artış yaşanırken, son dönemde üst solunum yollarında aynı anda birden fazla virüs görülmeye başlandı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Reşat Sipahi, 'üçlü virüs' olarak bir arada görülen rinovirüs, RSV ve influenza ile ilgili vatandaşları uyarırken, İngiltere’de patlayan bir virüs vatandaşların kabusu oldu. Hampshire bölgesinde ilkokula giden bir çocuğun Strep A enfeksiyonuna yeni düşmesiyle toplam ölü sayısı 8'e yükseldi. İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), ülkede Eylül ayından bu yana 7 çocuğun Strep A enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü duyurmuştu.

İngiltere'nin Hampshire bölgesinde ilkokula giden bir çocuğun Strep A enfeksiyonuna yeni düşmesiyle toplam ölü sayısı 8'e yükseldi. İngiltere Sağlık Güvenlik Ajansı (UKHSA), ülkede Eylül ayından bu yana 7 çocuğun Strep A enfeksiyonu nedeniyle öldüğünü duyurmuştu.

Bu çocuklardan altı tanesi 10 yaşın altında, biri ise 12 yaşında. Hampshire bölgesinde hayatını kaybeden son kurbanın yaşı henüz bilinmiyor. Şimdiye kadarki ölümlerin 7'si İngiltere'de, birisi Galler bölgesinde gerçekleşti. İskoçya'da bugüne kadar sekiz ağır Strep A vakası görüldü, ancak buna bağlı ölüm yaşanmadı.

"EN KÜÇÜK ŞÜPHEDE BİLE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİNE BAŞLANACAK"

Yeni karar göre, çocuklarda Strep A enfeksiyonuna ilişkin en küçük şüphede bile antibiyotik tedavisine başlanacak. Erken tedavi yöntemi ile enfeksiyona en tedavi edilebilir olduğu zamanda müdahale edilecek.

TEDAVİ İÇİN KULLANILAN İLAÇLAR YETERSİZ! ECZACILAR: 2023'DE DE DEVAM EDEBİLİR

Ancak doktorlara gönderilen bu talimat tam da ülkede hastalığın tedavisi için kullanılan 3 ilacın tükenmek üzere olduğu tartışmalarının ortasında geldi. Hürriyet'in Dailymail gazetesinden aktardığı habere göre; Strep A tedavisinde kullanılan 3 ilaç stoklarda 'yetersiz tedarik' olarak listeleniyor. Aileler ilacı almak istediklerinde eczanelerden elleri boş döndüklerini iddia ederken, eczacılar söz konusu durumu 'çok üzücü' olarak yorumluyor ve süregelen sorunun 2023 yılında da devam edebileceğini belirtiyor.

"ANTİBİYOTİK VERİLSEYDİ KIZIMIZ ÖLMEZDİ"

Pek çok insan bu enfeksiyonla ağır bir hastalık geçirmezken, oldukça bulaşı bu bakteriler ciddi hastalıklara ve komplikasyonlara neden olabiliyor. Hastalığın ilk kurbanlarından olan 7 yaşındaki Hanna'nın ailesi kızlarına zamanında antibiyotik verilseydi böyle yıkıcı bir sonuçla karşılaşmayacaklarını iddia ediyor. 37 yaşındaki baba Abul Roap, kızının sadece hafif bir öksürükle eve geldiğini belirterek," Zamanında antibiyotik verilseydi bu hikâye farklı sonlanabilirdi" dedi.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR