Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
01 MAYIS Çarşamba 15:14

Depremzede kadınlar, deprem travmasını nasıl aşmalı?

Depremzede kadınların sahip oldukları sorumlulukların da etkisiyle felaketten çok daha fazla etkilendiğini belirten uzmanlar, kadınların bu dönemden en az hasarla çıkması için yapılması gerekenlere işaret ediyor.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 07-03-2023 17:52
Depremzede kadınlar, deprem travmasını nasıl aşmalı?

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada özellikle depremzede kadınların yaşadığı travma ve baş etme yollarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Bu dönemde depremzede kadınların yükünün daha da ağırlaştığını söyleyen Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, depremin kadın, erkek, çocuk her yaştaki insanı derinden etkilemekle birlikte kadınlar için zorluğun çok daha fazla olduğunu kaydetti.

″Kadınlar ailedeki diğer üyelerin, varsa engellilerin, yaşlıların bakımından birincil derecede sorumlular″ diyen Demirsoy,  ″Bakım verme sorumlulukları onların yaşadığı güçlükleri daha da ağırlaştırıyor. Evini, eşyalarını, düzenini kaybetmekten ötürü kendi temel fiziksel ihtiyaçlarını bile güçlükle karşılarken bir yandan da bakımından sorumlu olduğu kişileri korumak, kollamak durumundalar. Bakımından sorumlu olduğu engelli veya yaşlı bir birey, ya da küçük bebeği varsa bunun getirdiği hareket kısıtlılığı koşullarını daha da ağırlaştırıyor. Yemeğe, suya erişmek, yardım malzemeleri için sıraya girmek gibi işleri yapmaları gerektiğinde onları bırakıp bunu yapabilmeleri ayrı bir zorluk″ diye konuştu.

BİR YAŞAM DÜZENİ OLUŞTURULMASI İYİLEŞME SÜRECİNİ BAŞLATACAK

Depremzede kadınlara bu dönem için tavsiyelerde de bulunan Uzman Klinik Psikolog  Demirsoy, “Depresyondan korunmak için imkânlar çerçevesinde yaşam rutinlerini oluşturmaya çalışmak, felaketten önceki yaşam amaçlarını kendine hatırlatmak ve bunlarla ilgili davranışlara yavaş yavaş geri dönmek yardımcı olacaktır. Kadınların geçici bile olsa depremden sonra barındıkları yerde bir yaşam düzeni oluşturmaları, kendi ailesinin yemeğini, yaşadığı yerin temizliğini yapabilir duruma gelmeleri psikolojik olarak iyileşme sürecini başlatacaktır. Kurumlar tarafından yapılan yardımlarda da bunu sağlayabilecekleri imkânları sunabilmek önemlidir″ dedi.

TRAVMAYI AŞABİLMEK İÇİN BU TAVSİYELERE KULAK VERİLMELİ

Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy, yaşanan bu ağır travmayı aşabilmek için dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:

  •     Kayıpların yokluğu ile yaşamaya uyum sağlayabilmek ve iyileşmek için kendine zaman tanımak.
  •     Üzüntü ve acı gibi duyguları hissetmek ve yas tutmak için kendine izin vermek.
  •     Yaşadıklarını konuşmak, paylaşmak.
  •     Duygusal olarak hassas dönemdeyken yemek, uyku gibi ihtiyaçlarını ve fiziksel sağlığını ihmal etmemek.
  •     Belirsizlikleri ortadan kaldırmak için bazı yaşam rutinleri oluşturmak.
  •     İyileşme ve başa çıkma sürecini geciktirebilecek, olumsuz etkileyecek alkol, madde, sigara gibi uyuşturucu mekanizmalardan kaçınmak.
  •     Yıkım ve kayıplarla ilgili haberler maalesef televizyonlarda sürekli yayınlanıyor, travmatik olayı tekrar tekrar yaşamaya yol açtığı için bunları izlemeyi sınırlamak.
  •     Ailesine bakım verirken tükenme noktasına gelmeden yardım isteyebilmek.
  •     Bu süreçte taşınmak iş değiştirmek gibi önemli yaşam kararları vermekten kaçınmak.
  •     Günlük sorumlulukları ve rutinleri sürdüremediğini, süreğen sıkıntı ve umutsuzluk duyguları içinde olduğunu fark ettiğinde bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmek.

On the occasion of International Women's Day on March 8th, Uzman Klinik Psikolog Çiğdem Demirsoy from NPİSTANBUL Hospital of Uskudar University made an assessment about the trauma experienced by earthquake-stricken women and their coping mechanisms. Demirsoy stated that the burden of earthquake victims, especially women, has become heavier during this period. Although the earthquake deeply affects people of all ages and genders, the difficulties are much greater for women, who are primarily responsible for caring for other family members, especially if they have disabilities or elderly people to look after. Losing their homes, belongings, and order makes it difficult for them to meet their basic physical needs, and at the same time, they are obliged to protect and care for those they are responsible for. If they have a disabled or elderly person or a small baby for whom they are responsible, this increases the difficulty of the situation. When they need to do things like access food, water, or help materials, which require them to leave those they are responsible for, it creates additional challenges. Demirsoy recommended that earthquake-stricken women try to establish a temporary life routine within the possibilities available to them to prevent depression, remember their life goals before the disaster, and gradually return to behaviors related to them. Establishing a life routine where they are staying after the earthquake, being able to cook their family's food, and clean where they are living can initiate the psychological healing process. It is also important for institutions to provide facilities that can enable this in the aid they provide. Demirsoy listed the following recommendations for overcoming this severe trauma: allowing oneself time to adapt to living without losses, feeling emotions such as grief and pain and allowing oneself to mourn, talking and sharing experiences, not neglecting needs such as food, sleep, and physical health during emotionally sensitive periods, establishing some life routines to eliminate uncertainties, avoiding drugs such as alcohol, substances, and cigarettes that can delay the healing and coping process, limiting the re-experiencing of traumatic events by avoiding watching news about destruction and losses repeatedly shown on TV, seeking help before becoming exhausted while caring for their family, avoiding making major life decisions such as moving or changing jobs during this period, and consulting a specialist if they have difficulty fulfilling their daily responsibilities and routines or experience persistent feelings of distress and hopelessness.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR