Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
27 NİSAN Cumartesi 19:04

İzmir, Latin Amerika İle Yakın İlişkiler Kuruyor

Güney Amerika'nın bağımsızlık mücadelesinin fikir önderi ve en önemli aktörlerinden biri olarak bilinen Francisco de Miranda’nın büstü Bostanlı'da açıldı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-11-2023 14:42   Güncelleme : 02-11-2023 14:42
İzmir, Latin Amerika İle Yakın İlişkiler Kuruyor

 İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu bu büstün iki halk arasındaki yakınlaşma için başlangıç olacağını söyledi. Venezuela da 1998 yılında başkenti Karakas'taki bir meydanında Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeline yer vermişti.
 
Venezuela ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile Latin Amerika'nın bağımsızlık önderlerinden Francisco de Miranda'nın büstü Bostanlı Güzel Sanatlar Parkı'nda açıldı. Açılışa İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, Venezuela’nın Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Antonio Jose Morillo Perdomo, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratları ve yurttaşlar katıldı. Açılışın ardından Venezuela’nın Ankara Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Antonio Jose Morillo Perdomo, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret etti. Elçi Müsteşarını İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ağırladı.
 
Özuslu: “Bundan sonrası için de iyi bir başlangıç olsun”
Büstün iki halk arasındaki yakınlaşma için bir başlangıç olacağını söyleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Mustafa Kemal Atatürk bizim bağımsızlık mücadelemizin, ulusal kurtuluş mücadelemizin en önemli figürlerinden bir tanesi. Değerleri Türk halkına nakşetmiş bir lider. Venezuela’nın da böyle liderleri var. Francisco de Miranda da aynı perspektiften dünyaya bakıyor” dedi.
 
Perdomo: “Bağımsızlık mücadelesinden fazlasını taşıyor”
Elçi Müsteşarı Antonio Jose Morillo Perdomo ise büstü önünde Latin Amerika'nın bağımsızlık mücadelesinin en önemli aktörlerinden Francisco de Miranda’yı saygıyla andıklarını dile getirdi. Perdomo, büst için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. 
 
Kaya: “Büyükşehir Belediyesi’ni içtenlikle tebrik ediyorum”
Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, “Şili'de büyükelçilik yapmış bir büyükelçi olarak Latin Amerika ile Türkiye hatta özellikle İzmir arasında çok büyük benzerlikleri olduğunu düşünüyorum.  İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu büstün açılmasına katkı sunduğu için içtenlikle tebrik ediyorum” dedi.
 
İzmir’i de ziyaret etmişti
Venezuelalı General Fransisco de Miranda yaşadığı toprakları bağımsızlığına kavuşturmak için başlattığı mücadele öncesinde çıktığı seyahat kapsamında İstanbul ve İzmir’e de uğradı. Dönemin en güçlü devletlerinden Osmanlı’nın devlet yapısını ve işleyişini inceledi. Latin Amerika bağımsızlık mücadelesinin tarihinde adı Simon Bolivar'la birlikte anılan Miranda, 3 Temmuz 1786'da İzmir'e geldi ve burada 12 Temmuz'a kadar kaldı. Miranda, İzmir’in ekonomik durumu ve faaliyetleri hakkında da gözlemlerde bulundu.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR