Seminerde, Polis Memuru Emrah Çetin tarafından "Uyuşturucu Nedir?", "Madde Bağımlılığı", "Madde Bağımlılığına Giden Yol", "Uyuşturucu Maddeye Başlama Nedenleri" gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. İki saat süren bilgilendirme sırasında, uyuşturucunun belirli miktarda alındığında kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozduğunu, alışkanlık ve bağımlılık yaptığını belirten Çetin, bu maddelerin kullanılması, bulundurulması ve satılmasının yasak olduğunu vurguladı.

**Uyuşturucu Bağımlılığına Karşı Bilinçlendirme**

Polis Memuru Çetin, madde bağımlılığının, uyuşturucunun insan vücuduyla tanıştıktan sonra ihtiyaç gibi hissedilmesi ve bırakılmasının zorlaşması durumu olduğunu ifade etti. Uyuşturucuya başlama nedenlerini sahte iyi oluş hali, tolerans gelişimi, aşerme ve yoksunluk belirtileri olarak sıralayan Çetin, ayrıca merak, arkadaş ısrarı, özenti, ailevi sorunlar, kişisel sorunlar ve eğlence amaçlı kullanımın da uyuşturucuya başlama sebepleri arasında yer aldığını söyledi.

 

**Kaymakam Gürbüz'den Toplumsal Mücadele Vurgusu**

 

Seminerde konuşan İlçe Kaymakamı Mustafa Gürbüz, gençlerin uyuşturucudan korunmasında toplumun tüm kesimlerine büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti. "Gençlerimizin zehirlendiği, çocuklarımızın Allah korusun bu illete bulaştığı bu ortamda bizlere çok iş düşüyor. Jandarma, emniyet ve kolluk kuvvetlerimizin bu konuda ciddi çalışmalar sağladıklarına inancımız tam, ancak bu çalışmaların daha da artırılarak çocuklarımızı bu illetin kucağına düşmekten korumalıyız" dedi.

 

Kaymakam Gürbüz, özellikle Milli Eğitim camiasına ve öğretmenlere büyük görev düştüğünü vurguladı. "En iyi narkotik polisi anne" sloganıyla yola çıktıklarını belirterek, çocuklar için ilk eğitim ve bilinçlendirmenin ailelerde başladığını hatırlattı. "Özellikle anneler, sizlere büyük görev düşüyor. Hep birlikte el ele vererek çocuklarımızı bu illetin pençesine düşmekten koruyacağız. Bağımlılıkla mücadele biyolojik, psikolojik ve sosyolojik yaklaşımlarla desteklenmelidir. İlçemizde yaşayan her bireyin sorumluluk alması ve destek olması önemlidir" dedi.

 

Kaymakam Gürbüz, "Kıymetli anneler, her şey sizin elinizde. Çocuklarımızı korumak, onları bu zehirden uzak tutmak için bu mücadeleyi birlikte vermeliyiz. Bizler dışarıda onlara bu zehrin ulaşmasını engellemeye çalışırken, sizlerin de içeride çocuklarınızın davranışlarını izlemenizi, bizimle iletişim halinde olmanızı ve bu mücadelede bize kılavuzluk etmenizi istiyoruz. Sizlerin feraseti ve evlatlarınıza olan sonsuz sevginizle bu mücadeleyi başaracağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu.

 

Ayrıca Kaymakam Gürbüz, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak’ın talimatıyla hazırlanan “Umuda Kapı Açıyorum Hayata Tutunuyorum” Projesi'ne de dikkat çekti. Bu projenin, madde bağımlısı kişilerin kendi irade ve istekleri doğrultusunda bağımlılıktan kurtarılarak yeniden topluma kazandırılmalarını amaçladığını belirten Gürbüz, projenin Şanlıurfa’da yaşanan madde bağımlılığı sorununun çözüme kavuşturulması ve mevcut durumun iyileştirilmesini hedeflediğini söyledi.

 

**Katılımcılar ve Projelerin Önemi**

 

Etkinliğe Kaymakam Mustafa Gürbüz'ün yanı sıra, Belediye Başkanı Mehmet Begit, Cumhuriyet Başsavcısı Murat Çalış, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehdi Turgut, kurum amirleri, okul idarecileri, öğretmenler ve veliler katıldı. Katılımcılar, projelerin önemine vurgu yaparak, uyuşturucuyla mücadelede toplumsal bilinçlenmenin arttırılmasının gerekliliğine dikkat çektiler.

Seminer, uyuşturucuyla mücadelede farkındalık oluşturmanın ve toplumsal bilinçlenmenin arttırılmasının önemini vurgularken, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü. Uyuşturucu madde kullanımı ve bağımlılığı konusunda bilgilendirici ve bilinçlendirici bu tür etkinliklerin devam edeceği bildirildi.