Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
02 MAYIS Perşembe 04:14

Kök hücre tedavisi nedir ve hangi hastalıklarda kullanılır?

Gelişen teknolojiyle beraber güvenirliği artan yağ dokusundan kök hücre elde etme işlemini anlatan Nev Esentepe Ortopedi & Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, bu tedavi yönteminin diğer kök hücre tedavilerine göre daha kolay uygulanabilir ve daha az invaziv olduğunu vurguladı.

SAĞLIK
Giriş Tarihi : 17-03-2023 14:33
Kök hücre tedavisi nedir ve hangi hastalıklarda kullanılır?

 Kök hücre tedavisinin birçok hastalıkta kullanılabildiğini ve özellikle ortopedi alanında yaygın olarak tedavide kullanıldığını söyleyen Nev Esentepe Ortopedi & Travmatoloji Bölümü’nden Op. Dr. Bangin Bekir Candan, ″Kök hücre tedavisi, genellikle uzman bir ekip tarafından gerçekleştirilir ve hasta için özel bir tedavi planı oluşturulur. Tedavi süreci, hastanın durumuna ve kullanılan kök hücrelerin tipine bağlı olarak değişebilir” dedi.

ORTOPEDİK HASTALIKLARDA KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Ortopedik hastalıklarda kök hücre tedavisine değinen Op. Dr. Bangin Bekir Candan, “Genellikle eklem ağrısı, kireçlenme, kıkırdak yaralanmaları ve tendon zedelenmeleri gibi sorunları tedavi etmek için kullanılır. Kök hücre tedavisi, hasarlı bölgedeki hücrelerin iyileşmesine yardımcı olur ve yenilenmesini sağlar. Bu, ağrının azaltılmasına ve hastanın işlevselliğinin geri kazanılmasına yardımcı olabilir” dedi.

YAĞ DOKUDAN HAZIRLANAN KÖK HÜCRE TEDAVİSİ

Yağ dokusundan hazırlanan kök hücre tedavisi hakkında da bilgiler veren Dr. Bekir Candan, yağ dokusundan hazırlanan kök hücrelerin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmasını amaçlayan bir tedavi yöntemi olduğunu söyledi. ″Bu yöntem, özellikle osteoartrit(diz eklemi kireçlenmesi, kalça eklem kireçlenmesi, ayakbileği eklemi kireçlenmesi)romatoid artrit, diyabet ve cilt hastalıkları gibi kronik hastalıkların tedavisinde kullanılır″ diyen Dr. Candan, ″Bu yöntemde, hastadan yağ dokusu örneği alınır ve örnekteki kök hücreler laboratuvar ortamında izole edilir. Daha sonra, bu kök hücrelerin sayısı artırılır ve hastanın ihtiyacına göre farklı birimlere ayrılır. Son olarak, bu kök hücreler doğrudan hastanın vücuduna enjekte edilir.Yağ dokusundan hazırlanan kök hücre tedavisi, diğer kök hücre tedavilerine göre daha kolay uygulanabilir ve daha az invazivdir. Bunun yanı sıra, yağ dokusundan elde edilen kök hücrelerin çoğunluğu öncül kök hücreleridir ve çeşitli dokuların onarımı ve rejenerasyonu için potansiyel olarak faydalıdır.Artık bu tarz yeni modern ve gelecek vadeden tedaviler ülkemizde de kolayca ve layıkıyla yapılabilmektedir” diye konuştu.

Op. Dr. Bangin Bekir Candan explains that stem cell therapy can be used for many diseases and is commonly used in orthopedics. It is usually performed by a specialized team, and a personalized treatment plan is created for the patient. The treatment process may vary depending on the patient's condition and the type of stem cells used.

Regarding orthopedic diseases, Dr. Candan states that stem cell therapy is commonly used to treat problems such as joint pain, osteoarthritis, cartilage injuries, and tendon damage. Stem cell therapy helps the damaged cells in the affected area to heal and regenerate, which can reduce pain and help the patient regain functionality.

Dr. Candan also provides information about stem cell therapy using adipose tissue. This type of therapy aims to use stem cells isolated from adipose tissue for the treatment of various diseases, such as osteoarthritis, rheumatoid arthritis, diabetes, and skin diseases. In this method, a sample of adipose tissue is taken from the patient and stem cells are isolated from the sample in a laboratory setting. Then, the number of stem cells is increased and divided into different units according to the patient's needs. Finally, the stem cells are directly injected into the patient's body. This method is less invasive than other stem cell therapies, and adipose-derived stem cells are mostly precursor stem cells that have the potential to repair and regenerate various tissues.

Dr. Candan highlights that these new and promising therapies can now be easily and properly performed in Turkey as well.

 

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR