Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
07 MAYIS Salı 05:05

Manisa’nın çehresini değiştiren hizmet

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ETV ekranlarında yayınlanan ‘Erdinç Yumrukaya ile 45 Dakika’ programının konuğu oldu. Manisa’nın çehresini değiştiren hizmet ve yatırımları tek tek sıralayan Başkan Ergün, çevre dostu şehir inşa edildiğini vurguladı.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 07-01-2023 19:01   Güncelleme : 08-01-2023 04:38
 Manisa’nın çehresini değiştiren hizmet

.Başkan Ergün, tarihe gömülen çöp sorunu, rekor asfalt çalışmaları, ‘2022’nin En Başarılı Belediye Başkanları’ araştırmasında, ilk 4’te yer alması ve Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

ETV ekranlarında yayınlanan ‘Erdinç Yumrukaya ile 45 Dakika’ programının konuğu Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün oldu. Geride kalan görev sürecinde Manisa’ya kazandırdığı projeleri tek tek anlatan Başkan Cengiz Ergün, 2023 yılında hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında da bilgiler aktardı. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, konuk olduğu TV programında 2022 yılını değerlendirerek konuşmasına başladı. Başkan Ergün, “2022 yılı dünya konjonktüründen kaynaklı, emtia fiyatlarının yükselmesi, elektrik, doğalgaz, petrol fiyatlarının yükselmesi, Rusya-Ukrayna savaşının etkileri, ister istemez tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’ye de yansıdı. Tabi fiyat artışlarının getirdiği sıkıntıları vatandaşlarımız da yaşama noktasında oldu. Bizler de kurumlar olarak tabi ki belli noktalarda yapabileceğimiz hizmetlerde planlamalarımızı buna göre hareket ederek daha ayarlı bir şekilde gidebilmenin çabası içinde olduk. Hem Manisa Büyükşehir Belediyesi hem de MASKİ Genel Müdürlüğü noktasında hizmetlerimizde hiçbir zaman aksamaya sebebiyet verecek bir durumla karşılaşmadık. Gününde maaşını ödeyebilen, 17 ilçesi 1088 mahallesiyle, 1 buçuk milyona yaklaşan nüfusuyla yetkilerimiz çerçevesinde vatandaşlarımızın her zaman yanında olmaya çalıştık. Yatırımlar noktasında planlamalarımızın hemen hemen tamamını yapma fırsatını bulduk. İnşallah bundan sonraki süreç daha ileri taşımak olacaktır” diye konuştu.

Manisa Belediye Başkanı olarak göreve geldiğinde Manisa’nın en büyük sorununun çöp ve çöp yangınları olduğunu hatırlatan Yumrukaya’ya bu sorunun çözümü noktasında gelinen aşama hakkında bilgi veren Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Çöp yangınlarının, sızıntı sularının Turgut Özal Mahallesi’ne indiği günleri unutmuş değiliz. Manisa Belediyesi döneminde başlangıcını yaptığımız, bir süreçti. Ancak biliyorsunuz sonra Büyükşehir olduk. Uzunburun’da belirlediğimiz yerde, gerekli Bakanlık izinlerini alarak, projelendirmelerini yaparak, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız Sayın Devlet Bahçeli’nin katılımıyla açılışını beraber yaptığımız Uzunburun Katı Atık Bertaraf Tesislerini, ilk etapta Manisa merkezde 600 ton günlük kapasiteli çöpü doğrudan ayrıştırmaya başlamıştık. Büyükşehir olduktan sonra sadece Manisa merkezinin değil, 17 ilçenin tamamının çöplerinin planlama yetkisi Büyükşehir’e geçti. Bu kapsamda biz hemen ilk etapta ilçelerimizde çöp aktarma istasyonlarını planladık. Bunları konteynerlerle taşıyacağımız semi treylerin alınmasını sağladık. Ve taşıyabildiğimiz kadarını o aktarma istasyonlarımızda Manisa’ya taşımaya başlamıştık. Tabi ki belli aktarma istasyonlarının yapılabileceği noktalar Bakanlık nezdinde de izinleri alınıyor. Biliyorsunuz en son Salihli’de sıkıntıları yaşadığımız aktarma istasyonunun yeri ile ilgili mahkeme, ulusala düşen hadiseler yaşandı ama şimdi orayı da bitirdik” dedi.

Gelinen noktada 17 ilçenin tamamında artık Uzunburun Katı Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama sahasında taşındığını kaydeden Başkan Ergün, “Bundan 3-4 ay önce başlattığımız Türkiye’de ilk olan trenle çöp taşıma projesiyle Uzunburun’a aktarılıyor. Şu anda Alaşehir-Salihli-Turgutlu hattından biz artık çöplerimizi tren yoluyla, Manisa’ya Uzunburun’a getiriyoruz. O güzergahın bütün çöpleri trenle geliyor. Yetişemediğimiz noktalarda da tırlarımız devreye giriyor. Ama o konteynerlerin olduğu noktalarda biz gene tırlarımızla ilçe belediyelerinin çöplerini oraya aktarıyoruz ve konteynerleri buraya getiriyoruz, burada Muradiye bölgesinde yapmış olduğumuz büyük alan var. Konteynerler orada indiriliyor. Oradan da direkt Uzunburun’daki Katı Atık Bertaraf Tesislerine getiriyoruz. Bunların planlamalarını biz 8-10 sene önce yaptığımız için safha safha aşamalar gelişti. Uzunburun tesislerinde de şu anda 1500 tonluk günlük kapasiteye ulaşan çöpümüzü, ekonomiye kazandırılacak şekilde otomatik makinelerle türüne göre ayrıştırmaları gerçekleştiriliyor. Ondan sonra bantlar kanalıyla da 24 megavat, yani 103 bin hanenin elektriğini sağlayan bir çalışma yapılıyor. Bugüne kadar orada 90 Milyon Avro karşılığında bir yatırım yapıldı. Bugün 24 megavat enerji üretimi o tesislerde sağlanıyor. Hem çöpü bertaraf ediyorsunuz, ayrıştırıyorsunuz hem de trenle yaptığımız taşımayla araçla yaptığımız taşımaya göre mazot giderimizde yıllık 16 milyon rakama tekabül eden maliyet düşüşü yaşanıyor. Maliyetleri aşağı çekebiliyorsunuz. Elektrik ayağına geldiğimizde de orada üretilen elektriğin satışından aylık 4 ila 5 milyon lira arasında Büyükşehir Belediyesi oradan para kazanıyor.  Bunu bir kez daha söyleyeyim, bu Türkiye’de bir ilk. O açıdan çöpü artık tarihe gömdük diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“En Önemli Kriter Mali Disiplin”

ORC Araştırma şirketi tarafından yapılan 12-24 Aralık tarihleri arasında 30 büyükşehire bağlı 184 ilçe ve 51 il merkezinde 20 bin 614 katılımcıyla gerçekleştirilen “2022’nin En Başarılı Belediye Başkanları” araştırmasında, ilk 4’te yer almasını değerlendiren Başkan Cengiz Ergün, “En önemli kriter mali disiplin. Ayağını yorganına göre uzat diye büyüklerimizin sözü vardır. Mali disiplini ve takibini yaptığınız her işte başarılı olursunuz. Bu ticari hayatta da böyle. Bugün 6 bine yaklaşan çalışanıyla Büyükşehir Belediyesi, MASKİ Genel Müdürlüğü ve 3 tane şirketiyle bunun için de geçerli. O açıdan burası bir holding gibi. Tabi ki sosyal noktalarda Büyükşehir’in dar gelirli insanlara desteğini verecektir, yardım da yapacaktır ama burasını da geliriyle, gideriyle iyi bir bütçeyle, mali yapıyla ve mali kriterlerini en iyi noktaya taşıyarak hizmeti en iyi noktaya getirebilmek önemli. Bunu vatandaşa yansıtabilmek önemli. Her sene bu kriterlerde biz ya 3’teyiz, ya 2’deyiz, ya 1’deyiz ya 5’teyiz. Sonuç itibariyle bu sene de bir araştırma şirketinin yaptığı araştırma tabi ki bizleri de mutlu etti. Orada olmak bizleri de sevindirdi. Bunun karşılığını vatandaşın vermiş olması bizleri daha şevklendiriyor. Sahaya çıktığımız zaman bilhassa gençlerden, çocuklarımızdan kadınlarımızdan, bütün Manisa halkından bu sevgiyi, sempatiyi görebiliyoruz gittiğimiz yerlerde. Sonuçta korona sebebiyle geçtiğimiz 2 yıllık süreçte biraz uzaklaştık sahadan. Ama önümüzdeki aylarda tekrar sahaya yavaş yavaş inerek vatandaşımızın nabzını alacağız” dedi.

“Asfaltta Rekor Kırdık”

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl asfaltta bin 131 kilometre ile rekor kırdığını belirten Başkan Ergün, “6 bin kilometrelik yol ağının 4’te birini geçen yıl asfaltladık. Daha önce yaptıklarımızla birlikte de 5 bin 500 kilometreyi geçtik, tamamına yaklaşıyoruz. Girmediğimiz nokta kalmamış. Gelecek senenin planlamalarını şimdiden yapıyoruz. Altyapıları noktasında ekiplerimiz çalışıyor. Dışarıdan ihale ile değil, kendi personelimizle yapmanın avantajı da 100 kilometre yapacağın yerde 200 kilometre yapıyorsun. Ayrıca Salihli’de büyük bir taş fabrikası kurduk. Yıllık bir milyon 200 bin taş üretiyoruz. Daha önce dışarıdan parayla satın alıyorduk. Boruyu, taşı biz üretiyoruz. 254 tane mahallenin şu anda altyapısını yapıp bitirmişiz. MASKİ Genel Müdürlüğü olarak bu yatırımların da planlamasını yapıyoruz. İçme suyunu yeniliyorsun, saatlerini yeniliyorsun. Hatta son yaptığımız mahallelerde saatleri hediye olarak yaptık kutularıyla beraber. Yeni sistemde okuma otomatik. Araba giriyor köye 5 dakika sonra tüm köyü okuyup çıkıyor. O sistemlere geçtik. Sahada asfaltıyla ulaşımıyla altyapısıyla diğer büyük beldelerimizde aydınlatmalarına kadar giriyoruz. İlçelerimizin tamamında büyük ana prestij caddelerini yapmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“Başarı Hepimizin Başarısı”

Prestij cadde çalışmalarının şu anda Gördes’te devam ettiğini dile getiren Başkan Ergün, “Geçtiğimiz ay Gölmarmara’yı bitirdik. Daha önceki ay Ahmetli’yi bitirdik. Şu anda Saruhanlı’da da çalışılıyor. Altyapısını yeniliyoruz 6 büyük caddenin. Üstyapısında da bir sokaktan başladık döşemeye. Şu anda merkeze baktığınız zaman da Avni Gemicioğlu Caddesi’nde 1 haftaya kadar işimizi bitirmiş olacağız. Yarhasanlar’ı 1 günde kazıdık, ertesi gün asfaltını attık. Sonuç itibariyle çok hızlı bir şekilde ekiplerimiz sahada çalışıyorlar. Biz de takipteyiz. Ben bunların hepsinin bilgilerini bütün dairelerinden günlük alıyorum. Bizim bir ekip grubumuz var. 2 bine yakın fotoğraf geliyor. Bütün Daire Başkanlıkları o gün ne yapmış oradan takip ediyoruz, eksik gördüğümüzde de hemen talimatlarımızı veriyoruz. O açından bizi o noktada gören bütün vatandaşlarımıza bir kere daha teşekkür ediyorum. Başarı hepimizin başarısı” ifadelerini kullandı.

“Manisa Mesir Festivalini 4 Gün Kutlayacak”

Uluslararası Manisa Mesir Macunu Festivali noktasında da bilgiler aktaran Başkan Ergün, “Geçtiğimiz hafta içinde Valimizin başkanlığında Manisa Büyükşehir Belediyesi, Şehzadeler Belediye Başkanımız Ömer Faruk Çelik, Manisa Mesir’i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı ve İl Kültür Turizm Müdürümüzün olduğu bir toplantı yaptık. 3 senedir Kovid-19 dolayısıyla bunu yapamıyorduk. Her şeyden önemli olan insan sağlığı. Sağlığı da korumak için toplulukların çok olduğu noktada bugüne kadar 3 sene boyunca yapılamamıştı. Bu sene belirlenen tarihte bir aksilik olmazsa, genel seçimler ile Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili bir süreç olmazsa belirlediğimiz tarih 26-30 Nisan tarihleri. 4 günlük bir sürede Manisa, Mesir Festivali’ni kutlayacak. 4 gece Manisa’da güzel şeyler olacak. Kalabalık ve coşkulu bir şekilde kutlama fırsatı bulacağız. Kardeş şehirlerimizi yine davet edeceğiz. Misafirlerimiz olacaklar. Festival ile ilgili detayları daha erken olduğu için anlatmak istemiyorum. Komitemiz var, çalışmalarına devam ediyorlar. Onlar da hazırlıklarını yaparak bizim önümüze getirecekler. Manisa esnafına fayda sağlayacak gece konserlerimiz olacak. Canlı canlı Manisalılarla bu haftayı yaşatmak dileğimiz” diye konuştu.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR