Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
01 MAYIS Çarşamba 05:46

Mersin ve Hatay Mutfağı, Lezzet Şöleninde Buluşuyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin’in yöresel lezzetlerini tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği ve 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerde büyük yıkıma uğrayan kardeş şehri Hatay’a destek olmak için Hatay Gastronomi Evi’ni de bünyesine kattığı ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’, kardeşlik ve dayanışma ruhuyla hizmet vermeye devam ediyor.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-07-2023 12:09   Güncelleme : 04-07-2023 12:09
Mersin ve Hatay Mutfağı, Lezzet Şöleninde Buluşuyor

Mersin Büyükşehir’in, Hatay Büyükşehir Belediyesi ile birlikte sürdürdüğü çalışmalar neticesinde eski Gülnar Oteli’ni ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’na çevirmesinin ardından hizmete açılan konak, açıldığı günden bu yana Mersin ve Hatay lezzetlerini misafirlere sunmaya devam ediyor. 26 Nisan 2023’de hizmete giren konağa gelen misafirlere sunulan lezzetler, Mersin ve Hataylı aşçılar tarafından, Hatay ve Mersinli esnaftan gelen malzemelerle hazırlanıyor. Böylelikle Mersin’de yeni bir hayata başlayan Hataylı vatandaşlar iş sahibi olurken, Hatay’daki esnaf da kazanıyor ve depremin yarattığı olumsuzlukların altından Büyükşehir’in verdiği güçle kalkıyor. Konağa gelen misafirler de bir yandan yöresel lezzetleri tanıma fırsatı yakalarken, diğer yandan da Hatay’ın ve Hataylı insanların hayata tutunması için çalışan Büyükşehir’e katkı sunuyor.

Aslan: “Bu aslında iki şehrin kardeşlik projesi

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin kuruluşu olan Hatay Gastronomi Evi Direktörü İpek Aslan, ‘Gastronomi ve Yöresel Ürün Konağı’nın; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve eşi Nazan Savaş’ın yaptığı fikir birliği sonucu ortaya çıkan bir kardeşlik projesi olduğuna dikkat çekti. Aslan, “Hatay, 2017 yılında 600 yemek çeşidiyle UNESCO tarafından tescilli Gastronomi Şehri seçildi. Tabi bu yemeklerin tescillenmesiyle birlikte tarihin ve kültürün yaşaması çok önemliydi bizler için. Depremin ardından Sayın Vahap Seçer’in Lütfü Başkan’a ‘Buraya gelin bu kardeşliği, mutfak kültürünü burada yaşatın’ demesiyle bu adımlar atıldı. Mersin ve Hatay Akdeniz iklimine sahip. Sıcakkanlılığı, misafirperverliği, yemeklerin benzerliği ve liman şehirleri olması, aslında çok fazla ortak noktayı bir araya getiriyor” dedi.  

“Hataylı ve Mersinli aşçıların kültürleri, sentezleri aynı sofrada birleşiyor”

Mersin’de olmaktan ve mutfak kardeşliğini yaşatmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Aslan, “Misafirlerin bu konuda geri bildirimleri muazzam diyebiliriz. Yine bugün tam rezervasyon çektiğimiz günlerden biri. Çok fazla insanı, doluluk nedeniyle maalesef geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Ama bu ilgiden memnunuz” diye konuştu.

Projeyle birlikte 35 personelin de hayata tutunduğunu vurgulayan Aslan, “Şu an yaşam sevincini kazanmak için gayret gösteriyorlar. Bu onlara çok güzel bir merhem oldu. Yöresel tüm ürünlerimiz; baharatından salçasına, taze zahterinden Samandağ biberine kadar Hataylı esnaftan geliyor. Bu da, Hataylı esnafın halen bölge ekonomisine katkı sağladığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Mutfakta hem Hataylı hem Mersinli aşçıların kültürlerini, sentezlerini aynı sofrada birleştirdiklerini sözlerine ekleyen Aslan, “Biz burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu kültürü, bu sentezi anlatmaktan, Hatay’ın ayakta kalması için bize verilen destekten ve çabadan dolayı çok mutluyuz. Bu vesileyle Başkanlarımız Lütfü Savaş’a, Vahap Seçer’e ve değerli eşlerine şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR