Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
25 NİSAN Perşembe 14:19

MÜZSAN Başkanı Ahmet Onurlu, “Müzik kısıtlamas

Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Genel Başkanı Ahmet Onurlu 1 Temmuz’dan itibaren gece 00.00’dan sonra getirilecek müzik yasağına ilişkin değerlendirmede bulundu.

MAGAZİN
Giriş Tarihi : 27-06-2021 23:39
MÜZSAN Başkanı Ahmet Onurlu, “Müzik kısıtlamas
"

1 Temmuz’dan itibaren gece 00.00’dan sonra getirilecek müzik yasağına ilişkin değerlendirmede bulunan MÜZSAN Başkanı Ahmet Onurlu, “Müzik kısıtlaması gece 22.00’a kadar olsa daha kötü olurdu.

Gece 00.00’a kadar müzisyenler için kötü bir karar değil. Çünkü gece saat 00.00’a kadar düğünlerini çalabilir ve ekmeğini kazanabilirler. Keşke daha geç saatlere kadar olsa ama 00.00’a kadar da sanatçı ve müzisyenler için kötü değil” dedi.

Sanatçı ve müzisyenler için normalleşme döneminin başladığını belirten Onurlu, “Çünkü şimdiden düğünler yapılmaya başlandı ve sanatçı ve müzisyenler için normalleşme dönemi başladı.

1 Temmuzda kısıtlamaların tümüyle kalkmasıyla uzun süredir çalışamayan sanatçı ve müzisyenler daha da rahatlarlar” dedi.

1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN GECE 00.00’DAN SONRA MÜZİK YASAĞI GETİRİLECEK

Geçtiğimiz gün toplanan kabine toplantısı sonrası koronavirüs tedbirlerine ilişkin alınan yeni kararları duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Temmuz gününden itibaren kısıtlamaların kaldırılması yönünde açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta içi saat 20.00 olan sokağa çıkma kısıtlamasının saat 24.00’e çekildiğini dile getirirken, “Müzik yasağını saat 00.00’a çekiyoruz; kusura bakmasınlar, gece kimsenin kimseyi rahatsız etmeye hakkı yok” ifadelerini kullandı.

00.00’A KADAR KISITLAMA SANATÇI VE MÜZİSYENLER İÇİN KÖTÜ DEĞİL

1 Temmuz’dan itibaren gece 00.00’dan sonra getirilecek müzik yasağına ilişkin değerlendirmede bulunan Türkiye Müzisyenler ve Sanatçılar Federasyonu (MÜZSAN) Genel Başkanı Ahmet Onurlu, “Bu karar hiç yoktan iyidir. Gece 22.00’a kadar olsa daha kötü olurdu.

Gece 00.00’a kadar müzisyenler için ideal bir karar. Çünkü 22.00’da kapatılsaydı bizim için daha kötü olacaktı. Ama simdi gece saat 00.00’a kadar düğünlerini çalabilir ve ekmeğini kazanabilirler. Keşke daha geç saatlere kadar olsa ama 00.00’a kadar da sanatçı ve müzisyenler için kötü değil” dedi.

SANATÇI VE MÜZİSYENLER İÇİN NORMALLEŞME DÖNEMİ BAŞLADI

Sanatçı ve müzisyenler için normalleşme döneminin başladığını belirten Onurlu, “1 Temmuzda kısıtlamaların tümüyle kalkmasıyla uzun süredir çalışamayan sanatçı ve müzisyenler toparlanır.

Çünkü şimdiden düğünler yapılmaya başlandı ve sanatçı ve müzisyenler için normalleşme dönemi başladı. “Müzik susmasın” projesi kapsamında sanatçı ve müzisyenlere ayda bin TL destek veriliyordu.

Para yatmadığı zaman arkadaşlarımız günlük arıyorlardı para neden yatmadı diye ama şuan arayan yok çünkü şuan herkes isinin basında ve yavas yavas ekmeğini kazanmaya başladılar” dedi.

KAYIT DIŞINI ÖNLEMEMİZ İÇİN DENETİMLERİN DEVAM ETMESİ GEREKİYOR

Kayıt dışının önlemek için denetimlerin devam etmesi gerektiğini belirten Onurlu, “Kültür ve turizm bakanımız kayıt dışını önlememiz gerektiğini ve bunu “Müzik Susmasın” projesinde yer alan meslek birlikleri ve federasyonlarla birlikte bu işi yapacağını belirtmişti.

Biz de önümüzdeki günlerde bu konuyu Sayın Valimiz ile bir görüşme yapıp arz edeceğiz. Çünkü denetimlerin devam etmesi gerekiyor ve kayıt dışını önlememiz gerekiyor çünkü şuan sigortasız birçok arkadaşımız çalışıyor. Bu kayıt dışını önlememiz gerekiyor.

“Müzik susmasın” projesi kapsamında para verdiğimiz müzisyenlerin çoğu kayıt dışı. “Müzik susmasın” projesi kapsamında 37 bin müzisyen ve sanatçıya ödeme yapıldı.

Bu 37 binin ancak 10 bini kayıtlı. Bu arkadaşlarımızın kayıt bilgileri bizde nerede çalıştıklarını biliyoruz ama simdi çalışmadıkları için SGK’ları yatırılmıyor. Bu arkadaşlarımız çalışma hayatına döndüklerinde hepsini kayıt altına alacağız.

Çünkü düğün salonları fiyatları uçtu gitti. Bunlar hem vergi kaçırıyorlar hem müzisyenlerin sigortalarını yatırmıyorlar. Ne devlete vergi veriyor ne de çalışanın sigortasını yatırıyorlar.

Bu arkadaşlarımızın sigortaları yatırılması için emniyet güçleriyle birlikte çalışma yapacağız. Kayıt dışı ile mücadelemiz devam edecek” dedi.

KAYDI OLMAYAN MÜZİSYENLERE ÇALIŞMA İZNİ VERİLMEMESİ GEREKİYOR

Çalışma belgesi olmayan müzisyenlere çalışma izni verilmemesi gerektiğini belirten Onurlu,

“Sayın valimiz ile bir görüşme gerçekleştireceğiz. Sanatçı ve müzisyen arkadaşlarımız sahneye çıkarken mutlaka sosyal mesafe kurallarına uymaları, havai fişek ve silah kullandırmamaları hususunda düğün sahiplerini bilgilendirmeleri ve uyarmaları gerekiyor. 

Karakola düğün izni alınmaya gelindiğinde mutlaka hem düğün sahibinin hem de düğünü çalacak müzik grubunun kimlik bilgileri alınması gerekiyor ve müzik grubunun çalışma izin belgesinin olup olmadığının kontrol edilmesi gerekiyor. Oda, federasyon veya dernek kaydı olmayan müzisyenlere çalışma izni verilmemesi gerekiyor.

Geçen sene Valilik koordinasyonunda ve Büyükşehir belediyesi işbirliğiyle sanatçı ve müzisyenlere eğitim vermiştik. Sayın valimiz de eğitime katılmayan ve belge almayan müzisyenlerin sahne alamayacağını belirtmişti. Bu projeyi bu yıl da devam ettireceğiz inşallah” diye konuştu.

 

referansgazetesi

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR