Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
27 NİSAN Cumartesi 22:27

Yılbaşı Öncesi Yeni Kimlik Başvurularında Yoğunluk.Yeni Kimlik Kartını Nasıl Alacaksınız?

Tüm Türkiye'de yeni çipli kimlik kartlarının dağıtılması devam ederken, vatandaşlar yeni kimlik kartlarından almak için nüfus müdürlüğüne yoğunluk oluşturdu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 30-12-2022 01:21
Yılbaşı Öncesi Yeni Kimlik Başvurularında Yoğunluk.Yeni Kimlik Kartını Nasıl Alacaksınız?

Tüm Türkiye genelinde 2022 yılının son günlerinde yeni Tc kimlik belgesi  alma telaşını yaşayan vatandaşlar nüfus müdürlüklerinde kuyruk oluşturmaya başladı.

Ülkemiz geçtiğimiz yıllarda çipli kimlik uygulamasına geçti. Tüm vatandaşların, çok sayıda kolaylık ve imkanın sunulduğu yeni kimlik kartlarına belirlenen süre zarfında geçiş yapması sağlanacak.
Ancak bazı basın organları ve sosyal medyada çıkan yeni kimlik belgesinin yenilenme süresinin bu yıl sonuna kadar biteceği söylentisi kimliğini yenilemeyen insanlarda telaş oluşturdu. Ancak endişeye mahal yok. Yapılan açıklamaya göre; T.C. kimlik belgesi 2023 yılında dağıtılmaya devam edecektir.

TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2023 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartı alıncaya kadar geçerli olacak.

Sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere dedikodulara itibar etmemeleri gerekmektedir” denildi.

Peki Yeni kimlik kartlarını nasıl alacaksınız? İşte yapılması gereken işlemler

Yeni kimlik belgesi randevusu nereden alınır ? 
Önceden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yapılan ehliyet değişikliği işlemleri artık Nüfus Müdürlüğü üzerinden yürütülüyor. Kimlik yenilemek için ilk yapmanız gereken, randevu almak. Bu zorunlu. Kimlik kartı başvuruları için 'randevu.nvi. gov.tr' internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz.

Gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 15gün  engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.
Kimlik ve ehliyet yenileme randevusu randevu.nvi.gov.tr adresinden alınabiliyor.

Yeni Kimlik Başvuru Nasıl Yapılır

 

Kimlik yenileme için evraklar
Randevu aldıktan sonra, başvurmaya gidiliyor. Yanınızda olması gereken evraklar ise şunlar:

-Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor. 

-altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

-37.5 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz,belge veya dekont. Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.

15 yaşını tamamlamış kişiler başvurularını şahsen yapabiliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almıyor ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocuğun fotoğrafı kimlik kartlarına basılabiliyor.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR