Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
04 MAYIS Cumartesi 03:34

ZONGULDAK'IN KOYNUNDA YATAN URFALI MAKİNİST!

Araştırmacı-Yazar İbrahim Kekeç, Urfa’nın türkü abidesi Mukim Tahir’den sonra bir başka Urfalının da Zonguldak demiryolunda çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.

YAŞAM
Giriş Tarihi : 03-08-2021 12:13
ZONGULDAK'IN KOYNUNDA YATAN URFALI MAKİNİST!
"

Araştırmacı-Yazar İbrahim Kekeç, Urfa’nın türkü abidesi Mukim Tahir’den sonra bir başka Urfalının da Zonguldak demiryolunda çalışırken hayatını kaybettiğini açıkladı.
Demiryolu tarihiyle ilgili araştırmalarıyla tanınan ve çok sayıda ünlü isimlerin bilinmeyen hayat hikâyelerini gün yüzüne çıkaran İbrahim Kekeç’in ZHABER’de yayınlanan “Filyos’taki Lokomotif Atölyesi” adlı son araştırması da büyük ilgi uyandırdı.

Araştırmacı-Yazar İbrahim KEKEÇ bir Urfalının izine daha ulaştı…

Geçen yıl Urfa’nın medarıiftiharı, merhum sanatçı Mukim Tahir’in hayat hikâyesinin yanı sıra nerede ve ne zaman vefat ettiğine dair araştırması Urfa basını ve ŞURKAV dergisinde de yayınlanan Kekeç, “Filyos’taki Lokomotif Atölyesi” adlı son araştırması sırasında Zonguldak’ta bir başka Urfalının izine ulaştı.
Konuyla ilgili habersanliurfa.net'e değerlendirmelerde bulunan Kekeç, genel olarak tarih ve kültür temalı konular hakkındaki köşe yazılarının yayınlandığını, onun da ötesinde, saklı kalmış önemli hikâyeleri gün yüzüne çıkararak tarihe not düşen araştırmalar yaptığını hatırlattı.
Son bir yıl içinde yayımlanan iki araştırmasının Urfa’yı, Urfa kültürünü de ilgilendirdiğini, bunlardan ilkinin Urfa’nın türkü abidesi Mukim Tahir’in ne zaman ve nerede vefat ettiğini belgelerle ortaya çıkaran araştırma olduğuna işaret eden Kekeç, söz konusu araştırmanın ŞURKAV dergisi ve diğer basın kuruluşlarında yayınlandığını belirtti.
Kekeç şöyle devam etti: “Söz konusu araştırmamızda, elinde sazıyla 1945 yılında Zonguldak’a gelen Ülkemizin ve Urfa’nın değerlerinden Mukim Tahir’in, Orman İdaresine ait Zonguldak’ın Yenice bucağındaki dekovil demiryolu hattının inşası sırasında hayatını kaybettiği ve hattın geçtiği Güney köyüne defnedildiği ifade edilmişti.
Son araştırmamız ise Ankara-Zonguldak demiryolunun inşasına başlama noktası olan ve günümüzde Tios antik kenti, limanı ve doğal gazıyla gündemde olan Zonguldak’ın Filyos beldesinde geçmişte lokomotif atölyesi(depo) olup olmadığına dairdi.
Bugüne kadar adından hiç söz edilmeyen ancak 1927 yılında demiryolu hattıyla birlikte inşa edildiğini ortaya çıkardığımız Filyos Lokomotif Atölyesi araştırması sırasında, söz konusu atölyede Urfalı bir makinistin de görev yaptığı bilgisine ulaştık.
Demiryollar mecmuasının 1932 yılı mayıs sayısında ‘Ölen arkadaşlarımız’ başlığı altında verilen haberde, Filyos’ta görev yapmış Urfa doğumlu makinist Abdülkadir Efendi’nin vefatına yer verilmiştir.
İlgili haberde, 1295 yılında Urfa’da doğan Abdülkadir Efendi’nin Hicaz demiryolu hattında makinistlik görevi yaptığı. 1928 yılında İdareye (Devlet Demiryolları) intisap ettiği,  Filyos Depo Müdürlüğünde makinistlik görevine devam ederken 29.3.1932 tarihinde de vefat ettiği belirtilmiştir.

“GÖNÜL KÖPRÜLERİNİN İLK ÇİMENTOSUNU DÖKTÜLER”

Dekovil demiryolu inşasında vefat eden ünlü sanatçımız Mukim Tahir’den başka Urfalı şahsiyetin de Zonguldak gibi uzak diyarlara gidip orada vefat etmiş olması oldukça manidar olduğunu vurgulayan Kekeç, “Mukim Tahir gibi onun da Zonguldak’ın koynunda yatıyor olması Urfa’ya gönül bağı olan birisi olarak beni de oldukça heyecanlandırıyor.” dedi.
Araştırmacı-Yazar İbrahim Kekeç sözlerini şöyle tamamladı: “Urfalı sanatçı Mukim Tahir ve Makinist Abdülkadir Efendi, mesafeleri yakınlaştıran, gönülleri birleştiren demir ağlar için alın teri döktüler. Bedenlerini de karaelmas diyarının topraklarına saklayıp bu hayattan çekip gittiler.
Çekip gitmekle kalmadılar, belki de farkında olmadan türkü diyarı Urfa ile kömür diyarı Zonguldak arasında gönül köprülerinin ilk çimentosunu döktüler.”

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR