Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
16 NİSAN Salı 23:55

Elektrik Faturaları Fena Çarptı

‘Elektrik faturaları’ etiketi Twitter’in birinci gündem maddesi haline geldi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-08-2021 12:44
Elektrik Faturaları Fena Çarptı
"

Yüksek gelen elektrik faturalarıyla ilgili tepkilere yanıt veren Dicle Elektrik, aşırı sıcaklar nedeniyle yüksek enerji tüketiminin söz konusu olduğunu, vatandaşların itiraz etmeden önce mutlaka tüketim rakamlarını önceki aylarla kıyaslaması gerektiğini açıkladı.

Dicle’den gelen bu açıklama vatandaşları tatmin etmedi.

‘Elektrik faturaları’ etiketi Twitter’in birinci gündem maddesi haline geldi. Vatandaşlar faturalarını paylaşarak pahalılığa dikkat çekti. Cep yakan faturalar arasında aylık 500 TL ödeyen de var, 700 TL de… Gelen yorumlardan bazıları şöyle:

İlay Aksoy: Şanlıurfa’da 1 gün arayla 314,50TL ve 10 gün arayla 551,10TL iki farklı aboneye nasıl bu kadar elektrik faturası gelebiliyor? İdlib’e ücretsiz elektrik vermenin faturası mı bu??

Kemal Bildiş: Bu ne arkadaş! Geçen ay elektrik faturası 250 lira geldi. Bu ay da aynı miktarda elektrik kulandık 500 lira fatura geliyor.. Elektriğe % 100 zam mı geldi? Yoksa, IBAN’la toplayamadıklarını faturalarla mı tahsil ediyorlar?

Memet Engin Can: Evin içinde termik santral çalıştırmıyorum veya evimin altında gizli bi fabrika yok gelen fatura 2 bin TL

Duygu Kösedağ: Ülkenin büyük bir çoğunluğu bu ay lunapark işletmeye karar verdik Başka bir açıklaması olamaz…

Murat Aslan: İşin tuhafı iki ayın endeksi aynı itirazda bulundum ortalama tüketimi bahane gösterdiler. bu kadar olmaz.

DİCLE’DEN SAVUNMA: ANORMALLİK SÖZ KONUSU DEĞİL

Dicle Elektrik, elektrik faturalarıyla ilgili artan itirazlar ve sosyal medyada öne sürülen iddialara yanıt verirken, aşırı sıcaklar nedeniyle klima kullanımının enerji tüketimini artırdığına ve bunun da elektrik faturalarına yansıdığına vurgu yapılarak, tüketicilerin elektrik faturalarına itiraz etmeden önce son ayın tüketim rakamını önceki aylarla karşılaştırması gerektiği ifade edilmiş ve şöyle denilmişti:

”Yurt genelinde hava sıcaklıkları  mevsim normallerinin üzerinde seyretmektedir. Bölgemizde buna ek olarak yaşanan kuraklığın da etkisiyle yüksek enerji tüketimi söz konusudur. Serinlemek amacıyla aşırı klima kullanımı ve su temininde kullanılan su pompaları enerji tüketimini büyük oranda artırmaktadır. Nitekim bu artışı günlük verilerimizde de açıkça görüyoruz.

Sosyal medyada bazı hesaplardan yapılan paylaşımlarda elektrik faturalarının şişirildiği yönündeki iddialar tamamen gerçek dışıdır. Faturalarda bir anormallik söz konusu değildir.  Vatandaşların haklı gerekçelerle yapacakları itirazlar mutlaka değerlendirilecektir. Ancak ödenmeyen faturalar hakkında işlem yapılacaktır. Ayrıca sosyal medya üzerinden yanlış bilgiler vererek, provokasyonda bulunanlar hakkında adli mercilere suç duyurusunda bulunulacaktır.”

2016’DA ELEKTRİĞE AYLIK 95 TL ÖDENİYORDU

2021 yılı Temmuz ayna yüzde 15 elektrik, yüzde 12 doğalgaz zammıyla girmiştik. Yılbaşından bu yana doğalgazdaki zam yüzde 17.7, elektrikteki zam ise yüzde 22’yi buldu.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), dört kişilik bir ailenin standart ihtiyacı olan 230 kw’lık aylık elektrik tüketimi için ödediği tutarın 2020 Aralık’ta 183.4 TL iken, 2021 Temmuz itibarıyla 210.5 TL’ye çıktığına dikkat çekti. EMO’nun hesaplamasına göre, dört kişilik bir ailenin elektrik faturasına ödediği tutar 2016’da 94.8 TL idi. Bu tutar 2017’de 94.7 TL olurken, 2018’de 137.3 TL’ye ve 2019’da ise 163.2 TL’ye ulaştı. Elektrik, üretimde kullanılan temel bir girdi olduğu için tüm mal ve hizmetlerin fiyatını artırıcı bir etkisi bulunuyor.

Salih DarıcıSalih Darıcı

Salih Darıcı Haberleri, Köşe Yazıları,Yorumları Şanlıurfa Birecik

YORUMLAR