Anadolu Haberler - Türkiye ve Dünya'dan En Doğru Haber Kaynağı  - Son Dakika Haberler, Türkiye Gündemi haberleri
HV
26 NİSAN Cuma 15:22

Koronavirüs salgını bitti mi?

Aynaya Kızılmaz
Aynaya Kızılmaz
Giriş Tarihi : 09-05-2023 03:33

Sevgili okurlar,

Bugün sizlere koronavirüs salgını konusunda yaşanan son gelişmelerden bahsetmek istiyorum. Belki duymuşsunuzdur, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, koronavirüs salgınının artık küresel bir acil durum olmadığını açıkladı. Ghebreyesus, “Salgın hala devam ediyor ama artık küresel bir tehdit değil. Salgınla mücadelede büyük ilerleme kaydettik. Aşıların yaygınlaşması ve tedbirlerin işe yaraması sayesinde salgını kontrol altına aldık.” dedi.

Bu sözler üzerine dünyada büyük bir sevinç yaşandı ama aynı zamanda büyük bir şüphe de oluştu. Bazıları DSÖ’ye güvenip salgının bittiğine inanırken, bazıları da DSÖ’ye güvenmeyip salgının devam ettiğini savundu. Bazıları aşıların etkili olduğunu söylerken, bazıları da aşıların zararlı olduğunu iddia etti.

Sevgili okurlar,

Koronavirüs salgını konusunda ne düşündüğünüzü bilmiyorum ama ben bu konuda net bir şekilde düşüncemi söylemek istiyorum. Koronavirüs salgını henüz bitmedi ama bitmek üzere. Koronavirüs salgınıyla mücadelede başarılı olduk ama rehavete kapılmamalıyız. Koronavirüs salgınında aşılar hayat kurtardı ama aşı karşıtlığı hayat mahvetti.

Bu nedenle koronavirüs salgınıyla ilgili olarak DSÖ’nün açıklamasına hem sevinmeli hem de dikkatli olmalıyız. DSÖ’nün açıklamasına sevinmeliyiz çünkü bu açıklama salgının sona ermesine yaklaştığımızın bir göstergesidir. DSÖ’nün açıklamasına dikkatli olmalıyız çünkü bu açıklama salgının tamamen bittiği anlamına gelmez.

Sevgili okurlar,

Koronavirüs salgınıyla ilgili olarak DSÖ’nün açıklamasına sevinirken kullandığımız argümanlar aslında kendi bilimsel verilerimizi veya sağduyumuzu yansıtıyor olabilir mi? Mesela DSÖ’nün açıklamasına sevinirken kullandığımız argümanlardan biri aşıdır. Aşıların etkili olduğunu, aşılanma oranlarının arttığını, aşılanan kişilerin hastalanmadığını veya ölmediğini söylüyoruz. Peki bunlar gerçekten doğru mu? Yoksa bunlar kendi bilimsel verilerimizi veya sağduyumuzu mu yansıtıyor?

Aşıların etkili olduğu doğrudur ve bunu bilimsel verilerle kanıtlayabiliriz. Aşıların etkinliği klinik çalışmalarla test edilmiştir ve sonuçlar yayınlanmıştır. Aşıların etkinliği gerçek hayatta da gözlemlenmiştir ve istatistikler paylaşılmıştır.

Aşılanma oranlarının arttığı doğrudur ve bunu resmi verilerle kanıtlayabiliriz. Aşılanma oranları ülke bazında veya dünya genelinde takip edilmektedir ve güncel rakamlar açıklanmaktadır.

Aşılanan kişilerin hastalanmadığı veya ölmediği doğrudur ve bunu sağduyumuzla kanıtlayabiliriz. Aşılanan kişilerin çoğunluğu hastalığı hafif veya hiç belirti göstermeden atlatmaktadır ve ölüm riski çok düşüktür.

Sevgili okurlar,

Koronavirüs salgınıyla ilgili olarak DSÖ’nün açıklamasına dikkatli olurken kullandığımız argümanlar aslında kendi önyargılarımızı veya korkularımızı yansıtıyor olabilir mi? Mesela DSÖ’nün açıklamasına dikkatli olurken kullandığımız argümanlardan biri varyantlardır. Varyantların tehlikeli olduğunu, varyantlara karşı aşıların işe yaramadığını, varyantların yeni dalgalara neden olacağını iddia ediyoruz. Peki bunlar gerçekten doğru mu? Yoksa bunlar kendi önyargılarımızı veya korkularımızı mı yansıtıyor?

Varyantların tehlikeli olduğu doğrudur ama bunun derecesi değişebilir. Varyantların bazıları daha bulaşıcı, bazıları daha öldürücü, bazıları da daha dirençli olabilir. Varyantların tehlikesini belirlemek için sürekli araştırma yapmak gerekir.

Varyantlara karşı aşıların işe yaramadığı yanlıştır ama bunun istisnaları olabilir. Aşıların çoğu varyantlara karşı da etkilidir ama bazı varyantlara karşı daha az etkili olabilir. Aşıların etkinliğini korumak için sürekli güncelleme yapmak gerekir.

Varyantların yeni dalgalara neden olacağı yanlıştır ama bunun ihtimalleri olabilir. Varyantların yeni dalgalara neden olması için aşılanma oranının düşük, tedbirlerin gevşek ve izleme sisteminin zayıf olması gerekir. Varyantların yeni dalgalara neden olmasını önlemek için sürekli önlem almak gerekir.

Sevgili okurlar,

Koronavirüs salgını henüz bitmedi ama bitmek üzere. Koronavirüs salgınıyla mücadelede başarılı olduk ama rehavete kapılmamalıyız. Koronavirüs salgınında aşılar hayat kurtardı ama aşı karşıtlığı hayat mahvetti.

Bu nedenle koronavirüs salgınıyla ilgili olarak DSÖ’nün açıklamasına hem sevinmeli hem de dikkatli olmalıyız. Bu sorumluluğu sizlere hatırlatmak istiyorum.

Sağlıklı günler dilerim

Meta açıklaması: Sevgili okurlar, bugün sizlere koronavirüs salgını konusunda yaşanan son gelişmelerden bahsetmek istiyorum. Dünya Sağlık

YORUMLAR