Deprem Gerçeği ile Yüzleşmek: Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Önemli Bilgiler

Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, 1999 depremlerinin milat olmadığını kısa sürede unutulduğunu söyleyerek, “Depreme hazırlıkta maalesef sınıfta kalmış bir ülkeyiz 24 senedir yol haritası çiziyoruz artık biraz da adım atalım. Yeteri kadar yol haritası çizdik. Bu yol aşılmaz değil. Yeter ki kararlı olalım” dedi.

DEPREMLER - 18-03-2023 14:39 277 kez okundu.

Deprem Gerçeği ile Yüzleşmek: Prof. Dr. Okan Tüysüz'den Önemli Bilgiler

 İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye çağıran İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin dördüncü günü Özlem Gürses’in sunumuyla ve “Doğamıza Davet” temasıyla devam etti. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki (AASSM) programda konuşan İstanbul Üniversitesi’nden Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Deprem ve Türkiye: Afetlerden Kurtulmak Mümkün Mü?” başlığı altında önemli bilgiler verdi.

“Deprem olmasının şaşırtacak bir durumu yok”
Tüysüz, “Ülkemiz aşağı yukarı 10-15 milyon yıldan bu yana şiddetli depremlerle sarsılıyor. Bunun nedeni Arap Yarımadası’nın senede 1 buçuk 2 santimetre civarında üzerimize doğru ilerlemesidir. Eğer böyle bir ilerleme olmasaydı Türkiye belki deprem ülkesi olmayacaktı. Ülkemizde Kuzey Anadolu Fayı ve Doğu Anadolu Fayı var. Bunlar haricinde 485 bilinen belki de o kadar bilinmeyen diri fay var. Deprem olmasının şaşırtacak bir durumu yok. Bunların hepsi bilinen, beklenen depremlerdir” açıklamasında bulundu.

“1999 depremleri milat falan olmadı kısa sürede unuttuk”
Tüysüz, “1999 depremleri Türkiye’de milat oldu denilen depremlerdir. Maalesef milat falan olmadı, kısa sürede unuttuk. 1999 depremlerinin olacağı 1980’li yıllardan bu yana belliydi. 1939’da Erzincan’da büyük bir deprem olmuştu arkasından 7 büyük deprem oldu. Ve hala İstanbul’da büyük bir deprem bekliyoruz. Dolayısıyla depremleri bilmiyor değiliz. 6 Şubat depremleri de bilinen, beklenen depremlerdi. 2012’de Gaziantep’te deprem konulu bir konferans vardı. 7,7’lik bir deprem beklendiğini söyledim. Nitekim aradan 11 sene geçti; büyük bir deprem yaşadık. Bütün bunlara karşılık acaba depreme hazırlıkta ne yaptık? Depreme hazırlıkta maalesef sınıfta kalmış bir ülkeyiz. Bir şey yapmadık. Yapılan şeyler var ama yapılması gerekenlerin yanında son derece kısıtlıdır. En fazla yaptığımız şey bilim kurulu oluşturmak, raporlar hazırlamak ve bu raporları toplay ıp rafa kaldırmak” dedi.

“Yeteri kadar yol haritası çizdik”
Afetlerin ardından yürütülen çalışmaları değerlendiren Tüysüz, “24 senedir yol haritası çiziyoruz artık biraz da adım atalım. Yeteri kadar yol haritası çizdik. Biz siyaset isterse her şeyi yapar diye düşünüyoruz. Toplumun da çok talepkar olmadığı kanaatimi de belirtmek isterim. Toplumun da bu bozuk düzenden çıkarı var. Depreme dayanıklı bir yapı yapacaksanız biraz daha fazla para harcamak, kurallara uymak zorundasınız. Önemli bir eksiklik de eğitim eksikliğidir. Yolumuz çok uzun. Yeter ki kararlı olalım. Bu yol aşılmaz değildir. Ama bugünkü gibi gidersek bundan sonra da aynı felaketleri yaşayacağımızı çok net bir şekilde söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

The Fourth day of the Second Century Economics Congress, organized by the İzmir Metropolitan Municipality with the slogan "Invitation to Innovation" to invite all of Turkey to build the future, continued with the theme "Invitation to Nature" with Özlem Gürses as the moderator. Speaking at the program held at Ahmed Adnan Saygun Art Center (AASSM), Professor Dr. Okan Tüysüz, a Geology Engineer from Istanbul University, gave important information on "Earthquakes and Turkey: Is it Possible to Escape Disasters?".

"There is nothing surprising about earthquakes" Tüysüz stated, "Our country has been shaken by violent earthquakes for approximately 10-15 million years. The reason for this is that the Arabian Peninsula moves towards us at about 1.5-2 centimeters per year. If such a movement did not exist, Turkey might not be an earthquake-prone country. We have the North Anatolian Fault and the East Anatolian Fault in our country. In addition to these, there are 485 known and possibly an equal number of unknown active faults. There is nothing surprising about earthquakes. All of these are known and expected earthquakes."

"1999 earthquakes were not a milestone, we forgot them quickly" Tüysüz said, "The 1999 earthquakes are said to be milestones in Turkey. Unfortunately, there was no milestone, and we forgot them quickly. The 1999 earthquakes have been expected since the 1980s. A big earthquake occurred in Erzincan in 1939, followed by 7 major earthquakes. And we are still expecting a big earthquake in Istanbul. Therefore, we are not unaware of earthquakes. The earthquakes that occurred on February 6th were also known and expected. In 2012, there was a conference on earthquakes in Gaziantep, and I said that a 7.7 magnitude earthquake was expected. 11 years have passed since then, and we have experienced a major earthquake. Despite all of this, what have we done to prepare for earthquakes? Unfortunately, we are a country that failed in earthquake preparedness. We didn't do anything. There are things that have been done, but they are very limited compared to what needs to be done. The most we have done is to form a scientific board, prepare reports, and collect these reports and put them on the shelf."

"We have drawn enough roadmaps" Assessing the work done after disasters, Tüysüz said, "We have been drawing roadmaps for 24 years. Now let's take a few steps forward. We have drawn enough roadmaps. We think that if politics wants, they can do everything. I would also like to point out that the society is not very demanding. The society also benefits from this corrupt system. If you are going to build an earthquake-resistant structure, you have to spend a little more money and comply with the rules. Another important deficiency is the lack of education. Our road is very long. All we need is to be determined. This road is not insurmountable. But if we continue like today, I can say very clearly that we will experience the same disasters in the future."

Neler Söylendi?
DİĞER HABERLER
Gaziantep'te Depremin Yıl Dönümünde Kebap House'tan Anlamlı Jest

Gaziantep'te Depremin Yıl Dönümünde Kebap House'tan Anlamlı Jest

08-02-2024 - DEPREMLER

Kelkit Depremi: Gümüşhane'de Gece Saatlerinde 4.3 Şiddetinde Sarsıntı

Kelkit Depremi: Gümüşhane'de Gece Saatlerinde 4.3 Şiddetinde Sarsıntı

18-12-2023 - DEPREMLER